Svømmeklubben
Lambertseter Svømmeklubb (LSvK) ble stiftet i 1965 og er en av landets største og mest profilerte svømmeklubber. De aller fleste medlemmene er fra bydelene Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø. LSvK er svømmeklubben i denne delen av Oslo.
I Lambertseter Svømmeklubb foregår mye mer enn bare konkurransesvømming. Klubbens største aktivitet er svømmeskolen, med tillegg av andre «Trygg i vann»-aktiviteter i samarbeid med det offentlige, frivillige organisasjoner og stiftelser.
Samarbeidsprosjekter med kommunen
Svømmeklubben har driftet Lambertseter bad siden juli 2004 i godt samarbeid med Bymiljøetaten og Oslobygg KF og har i dag mange samarbeidsprosjekter med Oslo Kommune, som blant annet:
- Skolesvømming i Oslo sør
- Sommerskole
- Livredningskurs for lærere
- AKS- og barnehagesvømming
- Samarbeid med NAV om svømmeopplæring for barn fra familier med særlige behov
Siden driftsovertakelsen av badet har LSvK lært over 20 000 barn, ungdom og voksne å svømme på Lambertseter, samt andre mindre bad i omkringliggende bydeler.
Dagens situasjon: Kapasiteten er sprengt
Dagens Lambertseter Bad har åpningstid fra kl. 05:30 til kl. 22:30 – hver dag, 7 dager i uken. Allikevel er kapasiteten sprengt. I hovedsak brukes badet til svømmeopplæring for skoler på dagtid og svømmeopplæring samt svømmeidrett på ettermiddag/kveld. På grunn av dette har publikum kun tilgang til badet et begrenset antall timer på lørdager og søndager.
Fakta om Lambertseter bad og svømmetilbudet i Oslo (sør)
Bade- og svømmetilbudet i Oslo har stått stille siden 70-80 tallet og i realiteten blitt dårligere, år for år, fordi folketallet i byen øker og nærmer seg en fordobling siden 70-tallet.
Med bakgrunn i bystyremelding nr. 02-2013 er det positivt at det nå endelig skjer noe med dette, men etterslepet og behovet for et bedre bade- og svømmetilbud i byen er så stort at det som nå gjøres ikke vil endre situasjonen vesentlig når man tar befolkningsveksten i betraktning.
Nye Manglerud Bad åpnet 23. september 2022 og nye Tøyenbadet vil være ferdig i løpet av 2024. Dette er og blir en solid reetablering av de gamle badene på samme sted, men er ingen ny tilgang av anlegg, noe som er nødvendig for å ta igjen den store underdekningen som er påløpt i løpet av 40-50 år. Det nye badet som kommer på Stovner, er en gledelig ny tilgang. Nye Tøyenbadet og Frognerbadet er og blir hovedbadene i Oslo, men er å betrakte som anlegg for indre by.
Underdekning i Oslo Sør
I Oslo Sør vil underdekningen og behovet fortsatt være stort. Med et nyoppusset Bøler Bad som åpnet igjen i januar 2022 og reetableringen av nytt svømmeanlegg i Manglerud Bad og Aktivitetshus, vil et sårt savnet bade- og svømmetilbud være tilbake til befolkningen i bydel Østensjø med over 50 000 innbyggere.
I bydel Søndre Nordstrand med 40 000 innbyggere, gjenåpnet Holmlia Bads 25 m basseng fra 1983, i januar 2020 etter syv måneder med oppussing.
Bygget i 1971, truet med nedleggelse i 2003
Bydel Nordstrand, med over 52 000 innbyggere, har kun ett innendørsbad. Lambertseter Bad ble bygget i 1971 som et publikums-, skole- og idrettsbad. Da bydelens eneste bad ble truet med nedleggelse i 2003, tok Lambertseter Svømmeklubb initiativ og reddet badet ved å inngå en driftsavtale med kommunen.
Stort behov for økt kapasitet
Lambertseter Svømmeklubb (LSvK) har driftet badet i godt samarbeid med Bymiljøetaten og (Undervisningsbygg) nå Oslobygg KF siden 2004. Til tross for åpningstider fra kl. 05:30 til kl. 22:30 - hver dag, 7 dager i uken er kapasiteten sprengt. I hovedsak brukes badet til svømmeopplæring for skoler på dagtid og svømmeopplæring samt svømmeidrett på ettermiddag/kveld. På grunn av dette har publikum kun tilgang til badet et begrenset antall timer på lørdager og søndager.
Siden vi tok over driften har vi sett et skrikende behov for å få bygget et skikkelig folkebad og svømmeanlegg, med kapasitet til alltid å holde åpent for vanlig publikum og andre brukergrupper, samtidig som det foregår svømmeopplæring og idrett i anlegget.
Dette er en av grunnene til at Lambertseter Svømmeklubb er i full gang med et forprosjekt for å se på mulighetene for en alternativ finansiering og realisering av byutviklingsprosjektet Langbølgen Bad & Aktivitetshus på Lambertseter. Det er ønske om et utvidet samarbeid med Oslo kommune til det beste for bydelens og Oslos befolkning.
Langbølgen Bad & Aktivitetshus kan bli bydelens folkebad og hovedanlegg for svømming i Oslo sør, som kan komplettere de mindre, eksisterende og kommende badene i denne delen av byen.
– For bedre folkehelse og trivsel
Prosjektgruppa, LSvK
Nytt anlegg: Tilbudet mangedobles
Klubben ønsker et utvidet samarbeid med Oslo Kommune for å kunne realisere Langbølgen Bad & Aktivitetshus. Tilbudet vil da kunne mangedobles til enda flere brukergrupper som i dag har et svært begrenset eller ikke noe tilbud.
Med god kapasitet og fleksibilitet, vil badet alltid kunne være åpent for publikum, slik at bading, lek og stuping kan foregå samtidig med svømmeopplæring, egentrening for mosjonister og svømmetrening på høyt nivå.
Idretten skaper sjanser
I det nye anlegget vil Lambertseter Svømmeklubb kunne tilby følgende aktiviteter, som i dag har stort behov og underdekning
- Drop-in for publikum
- Familiesvøm
- Selvorganisert fysisk aktivitet etter skoletid
for barn og ungdom
- Norges Svømmeskole “Trygg i vann”
- Baby og småbarn svømming
- Svømmeopplæring i skolen, AKS og barnehager
- Svømmeopplæring for voksne
- Spesialkurs for barn og voksne
- Fastbrukere/medlemmer
- Kvinnesvøm
- Vanngym
- Aktiv på dagtid
- Seniorer 60+
- HC-Tilbud
- Revmatikere
- Rehabiliteringstilbud til folk med ulike utfordringer
- Svømmetilbud for utviklingshemmede
- Svømmeidrett for parautøvere og funksjonsfriske
Svømmeklubb med bred kompetanse
Lambertseter Svømmeklubb er en frivillig organisasjon og har drevet Lambertseter Bad siden sommeren 2004. Gjennom disse årene har de tilegnet seg den driftskompetanse som må til for å kunne holde åpent hver dag fra 05.30-22.30, 52 uker i året.
Klubben har over mange år bygget opp en organisasjon med tverrfaglig kompetanse, som i dag består av daglig leder, administrasjon, trenere, instruktører og badevakter – til sammen 15 heltidsansatte.
LSvK har blitt en stor samfunnsaktør og en av bydelens største arbeidsgivere for ungdom med over 100 timeansatte ungdommer og unge voksne i alderen 15-25 år, som jobber som svømmeinstruktører, aktivitører og badevakter. Klubben tilbyr organisert svømmeopplæring, men også selvorganiserte vannaktiviteter for barn og ungdom. Langbølgen Bad & Aktivitetshus vil kunne gi spennende samarbeidsmuligheter for Fritidsklubben og Svømmeklubben.
«Svømming er den eneste idretten eller basisferdigheten i livet du kan dø av å ikke kunne.»
«Hver nordmann en svømmer, hver svømmer en livredder.»
Les om fordeler med svømming og aktivitet i vann på Norges Svømmeforbunds nettsider